Bling, bling!! Ben jij ook zo gek op parels en ga jij binnenkort trouwen? Of je als bruid nu gaat voor eenvoud, uitbundig, klassiek of traditioneel, bij iedere stijl past een mooie parel. Parels zijn stijlvol, tijdloos en hip. Ga jij voor parels, dan kun je er zeker van zijn dat jouw bruids-bling écht origineel en uniek is! Een bekende quote van Coco Chanel is; A woman needs ropes and ropes of Pearls. En omdat wij zó gek zijn op parels, vertellen we je in deze blog graag iets meer over deze wonderen van de zee.

Echte parels zijn in eindeloos veel natuurlijke kleuren te verkrijgen. Iedere kleurschakering die je in het parelmoer van een schelp kunt ontdekken is een potentiële parelkleur. Parels zijn een natuurproduct van “Moeder Natuur”. Parels komen voor in verschillende maten en vormen en zijn daarom niet altijd rond. Denk bijv. aan halfrond, rijstkorrel, ovaal, druppelvorm of barok (onregelmatig). Zuidzeeparels en Tahitiparels behoren tot de meest exclusieve parel exemplaren, ka-ching! NΛS Jewelz gebruikt zoetwaterparels en deze parels doen qua schoonheid daarentegen zeker niet onder voor hun zoutwaterzusjes, maar zijn verhoudingsgewijs wel een stuk betaalbaarder.

De hieronder genoemde parels komen het meest voor;

  • Akoya 
  • Tahiti 
  • Keshi 
  • Zoetwaterparels 

Moeder natuur doet haar werk
Mmmm… lekker om op te eten die oesters, zoetwatermosselen en slakken, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor het produceren van de parel! De schelpdieren hebben een zacht lichaam dat omringt is door een harde mantel. De mantel verzorgt de vorming van de twee schalen en voor de productie van de parel. De parel is geen mineraal, maar een organische stof dat voor 85-95% bestaat uit calciumcarbonaat. Er gaan verhalen de ronde dat parels worden gevormd doordat zandkorrels het weekdier binnendringen en dit tot parelvorming zou leiden. Dit is een fabeltje, anders zouden er ontelbare parels zijn. Aannemelijker is het dat een parasiet of ander irriterend materiaal in de oester of mossel terecht komt. De mantel die zich tussen het lichaam van het weekdier en de schelp bevindt gaat daardoor om het irriterende deeltje cellen afscheiden. Hierdoor ontstaat de vorming van het parelzakje. Ofwel, de oester maakt van zijn probleem dus een parel!

Zoetwaterparels worden gekweekt in mossels in diverse kwekerijen in China en Japan. Om ervoor te zorgen dat de mossel parels gaat producen wordt de natuur een handje geholpen. Er worden kleine stukjes epitheel in de mossel geïmplanteerd waarna de mossel dat inkapselt en er een parel wordt gevormd. Na ongeveer 3 jaar worden de parels geoogst en de gemiddelde doorsnee is dan 7mm. Dit proces wordt meerder malen herhaald waardoor een mossel na 18 jaar tussen de 60 á 70 parels heeft gevormd.

Bewonderenswaardig tóch hoe een weekdier in een schelp zoiets moois kan produceren!!  

Recommended Articles