In de sieraden collectie van NΛS Jewelz wordt gebruik gemaakt van diverse materialen zoals edelstenen en edelmetaal. Mooie kleuren en materialen worden met elkaar gecombineerd en handgemaakt tot een uniek sieraad. Naast deze materialen maakt NΛS Jewelz ook gebruik van Paracord. Een soort koord dat in verschillende diktes (ook wel types genoemd) en in alle denkbare kleuren te verkrijgen is. Maar wat is nu eigenlijk Paracord??

In de Tweede Wereldoorlog werd Paracord gebruikt door Amerikaanse parachutisten als dragende lijnen. Na een landing werd het koord afgesneden en hergebruikt voor diverse toepassingen vanwege de veelzijdigheid. Net als andere materialen uit het leger wordt ook Paracord sindsdien zeer gewaardeerd voor algemeen gebruik. Aanvankelijk waren het vooral veteranen die armbanden voor elkaar knoopten. Gezien de oorsprong van het koord is het dus niet heel gek dat het de naam “Paracord” heeft gekregen. Inmiddels wordt het koord niet meer gebruikt voor parachutes, maar wel in de buitensporten (survival) zoals bergbeklimmen, zeilen, wandelen en kamperen en voor veel creatieve doeleinden, je kunt het zo gek niet bedenken.

Het van origine Amerikaanse koord is een gefabriceerd lichtgewicht nylon koord dat bestaat uit 7 aparte kernen in een geweven nylon mantel. Paracord is oersterk en met de blote hand niet stuk te krijgen, koord van 4mm dikte, heeft een breekkracht van ruim 250kilo. Vanwege de breeksterkte en slijtvastheid is het dus best begrijpelijk waarom berkbeklimmers gebruik maken van dit koord! In de buitensporten wordt Paracord ook gebruikt voor het maken van een onderkopen, voor reparaties en diverse montages. Particuliere hobbyknopers en sieradenmakers richten zich met name op het maken van armbanden, riemen en halsbanden voor dieren.

Paracord is in allerlei diktes, kleuren en patronen verkrijgbaar. De verschillende diktes worden vaak aangeduid als “Type” of met de bijbehorende breekkracht (in pounds). NΛS Jewelz gebruikt voornamelijk Paracord Type III” ook wel “550 Paracord” genoemd. Dit koord heeft een breekkracht van 550lbs. (249 kg). Het Paracord dat NΛS Jewelz gebruikt is gemaakt door DE Amerikaanse producent van Paracord (GSA Compliant). Zij produceren al 200 jaar “cord” en leveren ditzelfde Paracord ook aan het Amerikaanse leger.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de veelzijdigheid van Paracord? Check dan zeker onze stoere, maar toch prachtige collectie armbanden!

Recommended Articles